Energilagring Guide

Dela denna läsvärda guide med din vänner

Snabblänkar till alla artiklar

Vi är sociala!

Solcellsenergi lagring:

Bra information innan du skaffar du batterier

solenergilagring guide

Lagra solenergi med batterier

Producera energi på dagen och använd på kvällen Äntligen sitter solpanelerna på taket. Allt fungerar, solen lyser och energin flödar i ledningarna. Men du är på jobbet och barnen är i skolan. Så ser vardagen oftast ut. Solpanelerna producerar som mest när du behöver det som minst.

 

Tips! Genom att lagra elen som dina solpaneler producerar under dagen kan du använda närproducerad grön el när du kommer hem från jobbet, även om solen gått ner.

Använd lagrad solenergi vid strömavbrott

Många som har solpaneler på villan lever i tron att deras hus inte kommer att drabbas om det blir strömavbrott på elnätet. Grannens hus är beckmörkt men hos dig är det fest! Tyvärr är det inte riktigt så.

Solpaneler genererar likström och behöver omvandlas till växelström för att användas i huset. Omvandlingen sker med hjälp av en växelriktare och den går på el.

Typiskt. Dessutom är det faktiskt inte tillåtet att producera el i huset om det inte är bortkopplat från elnätet. När elnätet ska lagas behöver det vara spänningslöst. Skickar du då ut ström kan det bli en mycket obehaglig överraskning för elektrikern.

 

Tips! Med en energilagringslösning fån Zolklart kopplas du bort från elnätet vid strömavbrott och fortsätter producera egen el med dina solpaneler och lagrar den i energilagrings enheten BYD. Smidigt och säkert.

offert solceller stockholm

Kapa topparna med lagrad solenergi

Effektabonnemang på elavtalet är i dag vanligt för företag och stora
fastighetsägare där konsumtionen av el är större än för en villaägare. Elnätet i Sverige är gammalt och kapaciteten närmar sig vad nätet klarar av under intensiva perioder när många människor behöver el samtidigt. Vid dessa tillfällen uppstår effekttoppar – många vill ha ut mycket effekt från elnätet samtidigt och då stiger priset. De som äger elnäten och levererar elen vill dämpa efterfrågan vid dessa toppar och sprida ut den över dygnet. Därför införs effekttariffer som innebär att du betalar mer för elen om du överskrider en viss förbestämd effekt (kW). Dessutom leder denna effekttopp ofta till en extra avgift per kWh, för alla kWh som förbrukats under hela månaden, vilket kan bli dyrt.

Tips! Med ett smart energilager kan du se till att undvika effekttoppar genom att helt enkelt tillföra extra sparad el när det behövs. Då kan du laga mat samtidigt som du kör en tvättmaskin eller laddar bilen. Läs mera om solcellsbatterier

Energilagra när det är billigt, använd när det är dyrt

Även om vädret varierar så är solens strålar gratis och du vill såklart fånga upp så många som möjligt med dina solceller. Priset på el från elnätet varierar däremot och blir automatiskt högre när efterfrågan på el ökar. Ju mer el som används i samhället desto högre priser kan vi antagligen se fram emot. Dessutom blir kostnaden för elnätet bara högre och högre ju mer det behöver moderniseras.

Tips! Med ett energilager hemma kan du spara ner el från dina solpaneler när
solen lyser och använda den när el från nätet är dyrt. Läs mer om våra batterier solceller 

solenergi ladda elbil

Boosta din billaddning med lagrad solenergi

Hur lång tid tar det att ladda elbilen eller hybridbilen är en av de vanligaste frågorna vi får. Svaret är att “det beror på”. Hur mycket energi finns tillgänglig? Vad klarar elsystemet i ditt hus av att ge och vad klarar din bil att ta emot?
Vi avråder bestämt från att ladda bilen i ett vanligt vägguttag (schuko, typ F) då de inte är byggda för hög belastning under längre tid, vilket är precis vad en elbil utsätter både kontakten och kablaget för. Belastning som i värsta fall kan leda till brand. Laddning av en el- eller hybridbil bör i stället ske genom en Typ 2-kontakt, vilket är standard för normalladdning i EU. (CSS är standard för snabbladdning).
Hur snabbt du kan ladda din bil beror också på hur stor huvudsäkring fastigheten har. I villor är det vanligt med 16 Ampere. Använder du samtidigt annan elektronik som drar relativt mycket ström (varmvattenberedare, induktionshäll, vattenkokare, mixer eller bastu) begränsar du mängden tillgänglig energi rejält. Belastar du huset med mer än 16 Ampere går strömmen. Så enkelt är det!
Det är vanligt att säkringen går när du laddar elbilen, eller att du kraftigt behöver skruva ner effekten som bilen laddar med för att säkerställa att du
ligger på den säkra sidan.

Tips! Med lastbalansering och energilagring kan du utnyttja den energi som
finns i huset på ett optimalt sätt, vilket gör att elbilen kommer att kunna ladda snabbare. Närmar sig huset nivån där säkringen kommer gå förser energilagret elbilen med extra energi som lagrats sedan tidigare. Boosta din bil-laddning med lastbalanserad laddbox och energilager och slipp strömavbrott.  Solcells-och energilagringssytem

AdobeStock 359002997 scaled 1

Värm upp poolen med solel

Värm upp poolen med solel Solpaneler i Sverige under sommaren är verkligen en höjdare. Under de ljusa månaderna har vi väldigt många soltimmar i förhållande till många andra länder. Om du är en av dem som endast badar när termometern visar på över 24°C kan du använda din överproduktion av solenergi till att värma upp poolen.

Tips! Under dagen kan du använda solenergin till att värma upp poolen med el från dina solpaneler samtidigt som du fyller upp energilagret för fortsatt uppvärmning när solen gått i moln.

solceller tak stockholm

Spara energin som du redan producerar

Energiomställningen har tagit fart på allvar och att spara egenproducerad el blir vanligare och vanligare. Många nyinstallationer av solpaneler och nybyggda hus väljer att inkludera ett energilager. Är du däremot en inbiten mikroproducent med solpaneler på taket sedan länge kanske energilager har kommit på tapeten först på senare år. Men BYD energilager fungerar ihop nästan alla solpaneler.

Tips! BYD energilager kan användas tillsammans med redan installerade
solpaneler. Det som krävs är en kompatibel hybridväxelriktare, det är alltså den enhet som omvandlar solpanelernas likström till växelström som du kan använda i huset. Med en hybridväxelriktare behöver du inte heller bekymra dig om att installera dubbla växelriktare; det räcker med en växelriktare för både solpaneler och energilager. Så du kan spara både energi och utrymme.

kopa installera solceller stockholm

Ladda bilen med solenergi i stället för att sälja elen

Många bilpendlare känner kanske lite skam över att köra sina mil till jobbet på bensin eller diesel. Men Sverige är ett stort land och det finns inte alltid bra alternativ. En el- eller hybridbil är ett sätt att lösa problemet. I snitt är resor med bil till jobbet 27 kilometer, vilket innebär att de flesta av oss kan färdas till och från jobbet helt utan utsläpp med ett energilager

Tips! Ladda energilagret med solens strålar under dagen och tanka bilen med solel när du kommer hem från jobbet. En strålande (!) idé både för miljön, plånboken och samvetet.

bygglov solceller

Bli mer självförsörjande på solenergi

Med ett energilager i villan kan du bli självförsörjande på el. Ett smart hem
gör att du kan styra maskiner och elektronik för att utnyttja energin när produktionen är hög, samt spara el till energilagret när produktionen inte orkar driva hushållet. På så sätt maximerar du utnyttjandet av din solenergi.

Tips! Med ett energilager i hemmet kan du både laga mat, tvätta, ladda bilen
och lyssna på musik när du kommer hem från jobbet utan att riskera att säkringen går. När mörkret faller håller energilagret belysningen tänd och TV:n igång. När solen stiger på morgonen fylls energilagret på med ström från solpanelerna för att bidra med extra energi om det behövs till morgonkaffet och duschen. Härligt!

Skicka oss ett mail om du har frågor! Allt från planering till installation eller fakta om våra prisvärda energilagringssystem & solcellsanläggningar.

– Vi erbjuder oss att köpa den el som du inte använder och betalar Zolklart spotpris

– Vi köper inte tillbaka några ursprungsgarantier/elcertifikat

– Vi kan inte lagra el som du gör

Anmäl ditt intresse för lagra solenergi direkt i formuläret här på webben så kontaktar vi dig.

Klicka hem en kostnadsfri offert | solceller från Zolkraft